Yer ve Yüzey Dezenfektanı

Dezenfektan, hijyen gerektiren alanların hijyenini sağlamak amacıyla üretilir. Toplumda herhangi bir bulaşıcı hastalığın engellenmesi amacıyla sık kullanılan yüzeylerin periyodik olarak dezenfekte edilmesi gerekmektedir. Kapı kolları, mutfaklar, işyerleri, araçlar, toplu taşıma araçları, ortak kullanım alanları ve kamusal mekanlar hijyen amacıyla belirli periyotlarla etkili olunması istenen mikroorganizmaya karşı etkili yüzey dezenfektanı kullanılarak dezenfekte edilirler. Yerlerin temizliğinde de bu ürünler yer dezenfektanı olarak kullanılabilir.

Yer ve Yüzey Dezenfektanı Nedir ve Ne İşe Yarar?

Yer ve yüzey dezenfektanı, bir yüzeyde bulunan istenmeyen mikroorganizmaların yok edilmesinde ve/veya etkisiz hale getirilmesinde kullanılan kimyasal üründür. Hijyen, temizlik ve dezenfeksiyon sağlanması hedeflenen yüzeylerde bu amaçları yerine getirmek için kullanılırlar. Genel olarak mikroorganizmalar üzerinde etkili ürünlerdir.

Cerrahi amaçlarla kullanıldığında temel olarak sterilizasyon sağlar. Dış ortamdan ameliyathane ve yoğun bakım ünitesi gibi alanlarda savunmasız olarak bulunan hastaya enfeksiyonun bulaşmasının önüne geçmek için kullanılırlar. Cerrahi alan için kullanılması gereken ürünler genel kullanımdan farklı olabilmektedir. Bazı ürünler her iki amaçla kullanıma uygundur. Üretici yapılan testlere binaen bunu beyan edebilir. Cerrahi dezenfektan, ameliyathane dezenfektanı, medikal dezenfektan veya tıbbi dezenfektan adıyla toplum içerisinde isimlendirilen bu ürünler genellikle pek çok tür mikroorganizmaya karşı yüksek etkiye sahiptir. Bazı ürünler tıbbi gereçlerin dezenfeksiyonunda kullanılabilir, üretici ürün etiketinde bunu beyan eder.

Günlük kullanım amacıyla üretilen ürünler ise bakteri, virüs, mantar ve maya gibi mikroorganizmaların bir veya daha fazla alt türüne karşı etkili olmaktadır. Geniş spektrumlu olanları da mevcuttur ve bu ürünler pek çok mikroba karşı etkilidir. Kullanmadan önce üretici beyanlarını incelemekte fayda vardır.

Ürünler etkili olunan mikroorganizma, kullanımın uygun olduğu yüzey, uygulama alanlar gibi pek çok yönden farklılık gösterirler. Virüs, bakteri, mantar ve maya gibi mikroorganizmalara karşı etki testler için Türk Standartları Enstitüsü (TSE) farklı fazlar ve basamaklar belirlemiştir. Her mikroorganizma grubu için farklı test standartları mevcuttur. Bunun yanında ürünün kullanım alanına göre tıbbi ve genel kullanım standartları mevcuttur. Ayrıca üreticiler ürünün zarar vermeden kullanılacağı yüzeyleri de test edip, beyan ederler.

Ürünler genellikle seramik, cam, metal, krom kaplama, PVC gibi maddelerden yapılan yüzeylerde temizlik sağlamak amacıyla kullanılır. Ürünlerden bazıları yüzeye daha geniş ve derinlemesine etki etmek amacıyla sprey dezenfektan formun olabilmektedir. Tüm bunlar dikkate alınarak kullanım alanına göre hijyen sağlanması istenen yüzey(ler) belirlenip, etkili olunması istenen mikroorganizmaya karşı etkili ürün tespit edilir ve kullanılır.

Ürünlerin kullanıldığı ortamlarda ağır koku oluşmaması için bazı ürünler parfüm içerikli olabilmektedir.

Yer ve Yüzey Dezenfektanı Ne Kadar Süre Etkilidir?

Bazı ürünler kullanım sırasında yüzeyde bulunan mikroplara, virüslere ve bakterilere karşı etki gösterirken bazıları da 24 saate kadar yüzeyde bir etki oluşturup mikrop ve virüs oluşmasını önler. Bunlar ürün içeriğine ve etki tekniğine göre değişmektedir. Ürün tercihinde kullanım amacına göre bu özellik dikkate alınabilir.

Bir ürünün yüzeyde etkili olabilmesi için yüzeyin tamamına ve derinlemesine etki etmesi gerekir. Bazı ürünler sprey formuyla bunu daha kolay sağlar. Ayrıca ürünler etkili olan mikroorganizma türüne göre değişmekle beraber bir süre yüzeyde ıslaklığını koruyacak halde bulunmalıdır, ki etkisini tam olarak göstersin. 30 saniye ile 5 dakika arasında değişen sürelerde ürünün yüzeye uygulanması gerekmektedir. Üretici, ürün etiketinde her mikroorganizma için ne kadar süre uygulama yapılması gerektiğini belirtir. Ürünü bu sürelere uyarak kullanmak gereklidir.

Bu ürünler mikrobu etkisiz hale getirebilir ya da tamamen öldürebilirler.

Yer ve Yüzey Dezenfektanı Koruma Oranları

Ürün etiketine ürünün kullanım amaçları, kullanım alanları ve etki ettiği mikroorganizma türleri yer alır. Uygun kullanım süresi ve metoduyla, hangi türlere ne kadar etkili olduğu da yine ürün etiketinde belirtilir. %80 ve üzeri etki oranı başarılı sayılmaktadır. Çoğu ürünler %99 ve üzeri başarı sağlamaya odaklanmıştır. Kullanılan ortamın hijyenini hedeflerler. Cerrahi alanlarda kullanımda yüksek hijyen beklendiğinden hem etkili olunan tür spektrumu geniştir, hem de etki oranı yüksektir.

Yüzeyler için Dezenfektan Kullanırken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Yer dezenfektanı / yüzey dezenfektanı ürünleri kimyasal temizleyicilerdir. Bu sebeple kullanma talimatı okumalı ve uygulamalar dikkatli yapılmalıdır:

  • Raf ömürleri dolduğunda ve kullanma talimatında belirtilenin aksi durumlar meydana geldiğinde yer dezenfektanı / yüzey dezenfektanı kullanılmamalıdır. Ürünlerin bertarafı biyosidal atıklara uygun olarak yapılmalıdır.
  • Genellikle seyreltme gerektirmeyen formlarda kullanıma hazır olarak bulunmakla beraber, endüstriyel ürünler tam aksine konsantre formda ve seyreltme yapılarak kullanıcıya sunulur.
  • Üründen ürüne değişmekle beraber bazı ürünler kullanım sonrasında herhangi bir işlem gerektirmez iken, bazıları durulanmayı bazıları da steril kuru bir bezle silmeyi gerektirebilir.
  • Özellikle gıda ile temas eden yüzeylerin hijyeni önemlidir. Ürünün gıda temaslı alanlarda kullanılması amacı var ise ürünün buna uygun olup olmadığına özellikle dikkat edilmelidir.
  • Dezenfektan sınıfında olmasa dahi yüzeylerde bazı organizmalara karşı etkili yer ve yüzey hijyen spreyi ürünleri de bulunmaktadır. Bu ürünlerin içeriği incelenip öyle kullanılması tavsiye edilir. Yer hijyen spreyi kullanım alanı, içeriği ve etki ettiği mikroorganizmalar incelendikten sonra kullanılabilir.

Kaliteli Yer ve Yüzey Dezenfektanı Özellikleri

Ürünle ilgili kalite değerlendirmesi yaparken etki, güvenlik, sağlık ve beyanların doğruluğuna bakmak faydalı olacaktır. En kaliteli yüzey dezenfektanı ve en iyi yüzey dezenfektanı hijyen görevini tam olarak yerine getirirken, çevre ve insan sağlığına da zarar vermeyen dezenfektandır. Ürün sürekli olarak aynı etkiye sahip olmalı, üretici de sürekli aynı kalitede ürün üretebilmelidir.

Yer dezenfektanı / yüzey dezenfektanı etki seviyesi ve etkili olduğu mikroorganizmalar için üreticiler akredite laboratuvarlarda testler gerçekleştir. Ürün etiketinde dezenfektan kullanım alanı, kullanım amacı ve etkili olduğu türlerin bilgisi yer alır. Ürünün test raporları, bu raporlardan alınan başarılı sonuçlar ve laboratuvarın kalitesi; ürünün kalitesine doğrudan etki eder.

Ürünün kullanılabildiği yüzeylerle ilgili de üreticiler çalışmalar yapar ve beyan ederler. Aynı zamanda ürünü stabilite ve kimyasal analiz testlerine tabi tutarlar. Bu sayede dezenfektan içeriğini kanıtlarlar ve ürün stabilitesinden emin olurlar.

Ürünler Sağlık Bakanlığı denetiminde üretilmeli ve Biyosidal Ürünler Yönetmeliği’ne uygun olmalıdır. Sağlık Bakanlığı onaylı yer ve yüzey dezenfektanı markaları bakanlığın yayınladığı listelerde yer alır. Ürün tercih etmeden önce bu listeyi incelemek gerekir.

Ayrıca firmalar kalitede sürekliliği korumak için üretim tesislerini ve üretim sistemlerini kontrol altında tutarlar. Bunun için ISO 9001 Kalite Yönetim Sistemi gibi sistemler kullanırlar. Ayrıca TÜRKAK (Türk Akreditasyon Kurumu) ve/veya uluslararası saygın bir akreditasyon kuruluşunca akredite edilmiş bağımsız denetim kuruluşlarına kendilerini denetlettirip, sistemlerini belgelendirirler. Bu üreticiler kalite konusunda güven verirler. Ek olarak tıbbi alana özgü üretimler de mevcut ise ISO 13485 Medikal Cihazlar Kalite Yönetim Sistemine de sahip olabilmektedirler. Yine saygın denetleme kuruluşları tarafından da bu sistemlerini belgelendirirler.

Ayrıca FDA (Amerikan Gıda ve İlaç Dairesi) onayı, TSE Hizmet Yeterlilik Belgesi, TSE COVID-19 Güvenli Üretim Sertifikası, GMP - İyi Üretim Uygulamaları gibi yeterliliklere de sahip olan firmalar üretimdeki hijyeni, güveni ve kaliteyi güvence altına almaya çalışırlar.

Yer dezenfektanı ve yüzey dezenfektatanı ürünleri, Avrupa Komisyonu'nun belirlediği şartlara sahip ise firmalar CE belgesini yayınlamaya hak kazanır. CE belgeli ürünler; ürünün, üretim tesisin, üretim altyapısının, üreticinin ve üretim sürecinin Avrupa normlarına uygun olduğunu beyan ederler.

Bikalite Yer Dezenfektanı ve Yüzey Dezenfektanı Çeşitleri

Bikalite olarak uzman kalite ekibimizle sizin için kaliteli, belgeli ve orijinal ürünleri üreticisinden veya distribütöründen temin ederek size memnuniyetinizi üst seviyede tutacak şekilde ulaştırıyoruz. Bununla birlikte; her insanımızın ne aldığını, neden aldığını bilmeyi hak ettiği gerçeğinden hareketle, elimizden geldiğince ürünler ve ürün gruplarıyla ilgili bilgi vermeye çalışıyoruz.

İçeriğimizi beğendiyseniz, daha çok kişiye ulaşabilmesi için paylaşabilirsiniz. İstediğiniz özelliklerde iyi yüzey dezenfektanı satın almak için ürünlerimizi inceleyebilirsiniz.

cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR