Folat veya Folik Asit Eksikliği Belirtileri Nelerdir?

Folat veya Folik Asit Eksikliği Belirtileri Nelerdir?

Bir vitaminin fazlalığı veya eksikliği vücutta bazı değişikliklere neden olabilir. Bu değişiklikler bazen kendimizi rahatsız hissetmemize bile sebep olabilir. Yorgunluk, halsizlik,nefes darlığı gibi şikayetlere yol açabilir. Bu yazımızda folat ve folik asitin ne olduğuna, folik asit eksikliğinde vucudumuzda ne gibi sorunlar olabileceğine değindik. Kısaca folik asit eksikliği hakkındaki detayları sizin için inceledik.

Folik asit eksikliği belirtileri genel olarak; halsizlik, yorgunluk, düzensiz kalp atışı, nefes darlığı, konsantrasyon zorluğu, saç kaybı, soluk cilt, ağız yaraları olarak sıralanabilir. Öte yandan, kas güçsüzlüğü, iştah kaybı, huzursuz ya da depresif hissetme, unutkanlık gibi semptomlar da yine folat eksikliği habercisi olabilir. Elbette ki bu belirtiler pek çok farklı hastalığın belirtileriyle ortaktır, ancak yine de bu belirtilerden birine ya da birkaçına sahip olunduğunda, folik asit değerlerine baktırmakta fayda vardır.

Folat / Folik Asit Eksikliği Nedir?

Folik asit; vücuttaki kan oluşumunda, hücre yenilenmesinde önemli görevlere sahip olan, suda çözünebilen bir B vitamini çeşididir. B9 vitamini olarak bilinen folatın sentetik olarak üretilmiş versiyonudur (1). Vitaminin suda çözünebilmesi vücutta depolanamayacağı anlamına gelmektedir ve bu nedenle ihtiyaç durumunda düzenli folik asit kullanımı önemsenmelidir.

Vücudumuzda hücreler her gün yenilenmektedir. “Tırnak, deri, saç gibi vücudun gözle görebildiğimiz bölgelerinde olduğu gibi vücudumuzun diğer bölümlerinde de bu yenilenme gerçekleşir.” (2) Folat; vücudun sağlıklı kırmızı kan hücreleri dahil yeni hücre üretimine yardımcı olur. Kırmızı kan hücrelerine oksijen taşıdığı için önemlidir. Folik asitin eksikliği ise; vücuttaki kırmızı kan hücresi eksikliğine ve oksijen eksikliğine (3), bunun sonucu olarak da zayıf ve yorgun hissetmenize yol açabilir. Bu düşüşle birlikte vücut düzgün çalışmayan ve anormal büyüklükte kırmızı kan hücreleri üretebilir. Bu durum ise diğer istenmeyen sonuçlar doğurur.

Folik asitin düşüklüğü ilk başta göz ardı edilebilecek hafif belirtilere sahip olsa da, ciddi bir azalma söz konusu olduğunda anemiye yol açabilir. Folat eksikliği günlük diyetle alakalıdır ve her gün yeniden alınması gerekir. Bunun için vücuttaki folat oranının takibi yapılmalı ve gerektiğinde destek alınmalıdır.

Folik Asit Eksikliği için B9 Vitamini / Folat Çeşitleri

folik_asit_teg_market

Folik asit / Folat eksikliğinizi gidermeye yardımcı, sağlığınıza değer katacak B9 vitamin takviyeleri bikalite’de

Hemen İnceleyin!

Folik Asit Eksikliği Neden Olur?

Folat eksikliği birçok farklı sebepten kaynaklanabilir. Bu sebeplerin başında sağlıklı besin tüketiminin yapılmaması gelir. Folik asit içeren besinler - örneğin, folik asidin bol bulunduğu koyu yeşil yapraklı sebzeler - yeterince tüketilmediğinde folik asit eksikliği belirtileri baş gösterir. Diğer taraftan bu besinlerin nasıl tüketildiği de önemlidir. Folat suda kolayca çözülebilir ve ısıya karşı hassastır. Yeşil yapraklı sebzeler fazla pişirildiğinde sebzelerdeki folat oranı ciddi miktarda düşer. Bu nedenle o sebzelerden vücudun ihtiyacı olan folat alınmamış olur. Yani yeterli derece sebze ve meyve tüketilmeyen bir diyet folik asit eksikliği için tehdit oluşturur.

Sebze ve meyve tüketiminin yanında fazla alkol kullanmak da vücuttan ciddi oranda folik asitin atılmasına sebep olur. Öte yandan bazı sindirim sistemi hastalıkları (çölyak ya da crohn hastalığı vs.) veya kullanılan bazı ilaçlar (fenitoin, sülfasalazin veya trimetoprim-sülfametoksazol vs.) folat eksikliği için tehdittir. Bunların yanında böbrek diyalizi ve hemolitik anemi de yine aynı şekilde vücuttaki folik asid oranını düşürmektedir. Ayrıca genetik olarak bazı gen varyantlarını taşıyan kişilerde de folik asitin sentezlenemediği bilinmektedir.

Son olarak hamilelikte folik asit eksikliği de önemlidir. Çünkü gelişim aşamasında olan bebek bolca folik aside ihtiyaç duyar. Aynı zamanda anne, vücuda alınan folik asidi daha yavaş sindirir. Bu nedenle gebelikte folat kullanımı bebeğin gelişimi için oldukça önemlidir.

Folik Asit Eksikliği Tedavi Edilmezse Ne Olur?

Folik asitin düşüklüğü eğer tedavi edilmezse ciddi sonuçlara yol açabilir. Bu nedenle belirtiler hissedildiğinde veya yapılan testler sonucunda folat düşüklüğü tespit edildiğinde tedaviye başlanması gerekmektedir.

Folik asitin eksikliği tedavi edilmezse folat eksikliğine bağlı olarak megaloblastik anemi görülebilir. Megaloblastlar anormal büyüklükte ve zayıf biçimlendirilmiş kırmızı kan hücreleridir. Kırmızı kan hücrelerinin anormal olarak büyümesi ve zayıf olarak biçimlenmesi ise folik asit veya B12’nin yeteri kadar vücuda alınmaması sonucunda oluşmaktadır. Folik asidin oluşturduğu aneminin belirtileri genelde; yorgunluk, iştah kaybı, aşırı uyku, soluk cilt, nefes darlığı, ishal, mide bulantısı, dilin şişmesi, ellerde ve ayaklarda karıncalanma / uyuşma olarak sıralanabilir.

Megaloblastik aneminin yanı sıra folat düşüklüğü glossit (dil iltihaplanması), açısal stomatit ve ağız yaralarına da sebep olmaktadır. Öte yandan “depresyon, sinirlilik, uykusuzluk, bilişsel gerileme, yorgunluk ve psikoz gibi nöropsikiyatrik” (4) belirtiler de folat eksikliği ile ortaya çıkar. Depresyon tedavisinde folat desteğinin depresyon sürecine olumlu etki ettiğine dair çeşitli araştırmalar da mevcuttur.(5)

Gebelik sürecinde ise folik asit eksikliği bebeğin omurga ve beyin gelişimini olumsuz etkilemekte ve doğumsal kusurlu (nöral tüp defekti) bebeğe neden olabilmektedir.

Gebelikte Folik Asit Kullanımı için

folik_asit_teg_market

İhtiyacınız olan kaliteli ve orijinal folik asit / folat / B9 vitamini çeşitlerinde doğru adresiniz bikalite.com

Hemen Tıklayın!

Folik Asit Düşüklüğü Nasıl Anlaşılır / Folik Asit Testi

Folik asit düşüklüğü tespiti için uzman yardımı gerekmektedir. Doktorunuz yukarıda bahsettiğimiz belirtilere ek olarak, geçmiş hikayeniz ve şimdiki durumunuzla ilgili sorular soracaktır. Yeterli miktarda folik aside sahip olup olmadığınızı ise kan tahlilleriyle ölçecektir. Kan tahlili ile kolayca sahip olduğunuz değerleri öğrenebilir ve aynı zamanda nasıl bir takviyeye ihtiyacınız olup olmadığını da doktorunuzdan öğrenebilirsiniz.

Folik Asit Eksikliğine Ne İyi Gelir?

Öncelikle zengin bir diyete sahip olmak folik asid düşüklüğüne iyi gelecektir. Bahsedilen diyette koyu yapraklı sebzeler, narenciye, mantar çeşitleri gibi günlük hayatta çok rahatlıkla tüketilebilecek gıdalar bulunmalıdır.

Bir diğer yöntem ise folik asit takviyesi kullanmaktır. Yaş, geçmiş sağlık hikayesi, diyet gibi etkenler göz önüne alınarak yapılan tıbbi değerlendirmelerde folik asitin takviyesi sıklıkla önerilmektedir. Özellikle hamile kalmayı planlayan ya da hamile olan kadınların Dünya Sağlık Örgütü önerisine göre “günlük 400 µg (0.4 mg) folik asit takviyesi almaları” (6) önerilmektedir.

En İyi Folik Asit Ürünü Arayışınızda Bikalite

Günümüzde herhangi bir vitamin ya da gıda takviyesine rahatça ulaşılabilmektedir. Folik asid ve diğer gıda takviyeleri için de çeşitli e-ticaret sitelerinde birden fazla ürüne ulaşabilirsiniz. Ancak yine bilinebildiği gibi ülkemiz sahte ve uygunsuz üründe dünyada ilk sıralarda bulunmaktadır. Gıdalar ve takviye edici gıdalar açısından bakıldığında, bu uygunsuzluk veya güvensizlik durumu kendimiz ve sevdiklerimizin sağlığı için çok ciddi risk taşımaktadır.

Bu açıdan bakıldığında ürünün üretim sürecinden sizlere ulaştırıldığı ana kadar olan tüm tedarik zincirinin kontrolü Bikalite’nin varlık nedenidir. Bikalite uzman ekibi yalnızca kalite standartlarına uygun üretilen, bu üretimini belgeleyen, test raporları olan, ruhsatlı ürünleri sizin için seçer. Seçilen ürünler doğrudan üreticisinden veya yetkili distribütöründen doğrudan orijinal olarak size ulaştırılır.

Sonuç olarak; en iyi folik asit takviyesi sağlınız için ne kadar önemliyse, ürüne en güvenilir biçimde ulaşmanız da o kadar önemlidir. Bikalite’nin sunduğu multivitamin ürünleriyde günlük folik asit ihtiyacınızın tamamını veya bir kısmını karşılayabilirsiniz ve ürünleri gönül rahatlığıyla tüketebilirsiniz.

Günlük Folik Asit İhtiyacı için Bikalite

folik_asit_teg_market

Bikalite’nin sunduğu folat ve multivitamin takviye ürünleriyle günlük folik asit ihtiyacınızın tamamını veya bir kısmını karşılayabilirsiniz.

Hemen Satın Alın!

Kaynakça:

  1. Folic acid
  2. About Folic Acid
  3. Folate Deficiency Anemia
  4. Folic Acid Deficiency
  5. Treatment of depression: time to consider folic acid and vitamin B12
  6. Daily iron and folic acid supplementation during pregnancy
  7. Folate deficiency
  8. What is folate-deficiency anemia?
  9. What Is Folic Acid Deficiency Anemia?
  10. Genetic variation: impact on folate (and choline) bioefficacy
  11. Folate-Deficiency Anemia
  12. Anemia, Megaloblastic
  13. Folate Deficiency
  14. Folate Deficiency Anemia
  15. Türk Gıda Kodeksi Beslenme ve Sağlık Beyanları Yönetmeliği
  16. Sağlık Beyanlı Ürünler Yönetmelik Taslağı

Uyarı Metni

Takviye Edici Gıda Uyarısı

İlgili Ürünler

VeNatura İnositol ve Folik Asit (Metilfolat) - Takviye Edici Gıda - 20 Saşe
VeNatura İnositol ve Folik Asit (Metilfolat) - Takviye Edici Gıda - 20 Saşe

VeNatura İnositol & Folik Asit / Folat - 20 saşe. Günlük folik asit / metilfolat ihtiyacının %100'ünü karşılayan takviye edici gıda. Hemen Satın Alın!

Orzax Ocean B Complex - B1, B2, B3, B5, B6, B12 Vitamini, Folik Asit, Biotin, Kolin - 50 Kapsül
Orzax Ocean B Complex - B1, B2, B3, B5, B6, B12 Vitamini, Folik Asit, Biotin, Kolin - 50 Kapsül

Ocean B Complex - 50 Kapsül; Folik asit, biotin, miyo-inositol, kolin ve 10 farklı B grubu vitaminler içeren kompleks gıda takviyesi. Satın Alın!

İlgili Yazılar

Folik Asit İçeren Besinler Hangileridir?
Folik Asit İçeren Besinler Hangileridir?

Folik asit içeren besinler hakkında merak edilenlere yazımızda yanıt vermeye çalıştık. İyi okumalar. Bikalite kaliteli, orijinal içerik ve ürün sunar.

Folik Asit Takviyesi Özellikle Kadınlarda Bir İhtiyaç mı?
Folik Asit Takviyesi Özellikle Kadınlarda Bir İhtiyaç mı?

Folik asit sadece kadınlar için değil herkes için ihtiyaçtır. Folik asit takviyesi ve kullanımını yazımızda inceledik. Bikalite kaliteli içerik, ürün sunar.

Etiketler: Takviye Edici GIda
Haziran 09, 2021
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR