E vitamini, çeşitli formları olup yağda çözünebilen bir vitamindir. İnsan vücudu tarafından kullanılan formu tek alfa-tokoferoldür. E vitamininin insan sağlığı açısından en önemli rolleri arasında; hücrelere zarar verebilecek, serbest radikaller olarak da adlandırılan organ ve doku zedelenmesi ile sonuçlanan protein, nükleik asit ve lipidlerin yapısını bozan gevşek elektronları temizleyen bir antioksidan olmasıdır. Ayrıca bağışıklık sistemini güçlendirir ve kalp damarlarında pıhtılaşmayı önler. Vitamin E, hücreleri serbest radikal hasarından koruma ve belirli durumlarda serbest radikal üretimini azaltma yeteneğine sahiptir(1). İnsan sağlığı açısından oldukça yararlı olan bu vitamini, doğal olarak veya besin kaynakları kullanılarak vücuda istenildiği kadar alınabilir. E vitamini içeren besinler neler veya ne tür takviye ürünlerde bulunabileceği ve E vitamini takviyesi üzerine merak edilen soruların cevaplarını Bikalite olarak bu yazımızda derledik.
Orijinal ve Kalite Belgeli Takviye Gıda Çeşitleri Bikalite'de
Beslenmenize değer katacak kalite belgeli ve orijinal vitamin, mineral, omega 3, bitkisel takviye ve daha fazla takviye edici gıda çeşidini
Hemen İnceleyin
E Vitamini Hangi Besinlerde Bulunur?
Vücudunuzdaki hücrelerinizi oksidatif stresten koruyan bir grup güçlü antioksidan olan bu vitamin, vücudun normal çalışması için yeterli seviyelerde alınması gerekmektedir. Eğer vücuda yeteri seviyede vitamin E girmezse, insan vücudu enfeksiyonlara daha yatkın hale gelebilir. Görme bozukluğu veya kas yorgunluğu gibi sorunlarla karşılaşılabilir. Neyse ki, bu vitamin doğal gıdalarda yaygın olarak bulunur. Besim emilimi problemleri yaşanmadığı sürece, E vitamini eksikliği yaşama olasılığı çok düşüktür.
E vitamini içeren gıdalar herkes tarafından bolca tüketilmelidir. Amerika Birleşik Devletleri’nde yetişkinlerin büyük çoğunluğu için günde 15 mg vitamin E yeterli olarak görülür. Bu günlük değer ABD ve Kanada’daki beslenme etiketlerinde referans olarak seçilmiştir (2).
Aşağıda, E vitamini bakımından zengin olan bazı doğal gıda ürünleri ve bu ürünlerin belirtilen ölçüye göre günlük vitamin E ihtiyacının ne kadarını karşıladığı listelenmiştir.
- Buğday tohumu yağı: 1 yemek kaşığı 20 mg (%135)
- Ayçiçeği tohumu: 1 avuç 10 mg (%66)
- Badem: 1 avuç 7.3 mg (%48)
- Fındık yağı: 1 yemek kaşığı 6.4 mg (%43)
- Ayçiçek yağı: 1 yemek kaşığı 5.6 mg (%37)
- Badem yağı: 1 yemek kaşığı 5.3 mg (%36)
- Fındık: 1 avuç 4.3 mg (%28)
- Istiridye: 3 avuç 3.4 mg (%23)
- Çam Fıstığı: 1 avuç 2.7 mg (%18)
- Kaz eti: 1 fincan 2.4 mg (%16)
- Yer fıstığı: 1 avuç 2.4 mg (%16)
- Somon balığı: yarım fileto 2.0 mg (%14)
- Avokado: yarım 2.1 mg (%14)
- Mango: yarım 1.5 mg (%10)
- Kivi meyvesi: 1 meyve 1 mg (%7).(2) (3)
Doğal E Vitamini ve E Vitamini İlaçları
Yukarıda sıralanmış olan yiyecekler gibi, takviye ürün olarak satılan E vitamini hapları da ihtiyaç duyulduğuna (doktor önerisiyle) tüketilebilir. E vitamini ilaçları, vücuttaki E vitamininin eksikliğini önlemek veya tedavi etmek için kullanılır. Normal bir insan vücudunda düşük seviyede vitamin E bulunması nadir bir durumdur. Normal beslenen çoğu insan ekstra E vitaminine ihtiyaç duymaz. Bununla birlikte, erken doğan bebeklerde ve E vitamini emilimi sorunu yaşayan kişiler tarafından vitamin E takviyeleri kullanılır. Bu vitamin, vücudunuzun hücrelerini hasardan korumak için önemlidir. Antioksidan olarak kullanılmaktadır (4).
Vitamin E, tablet veya kapsül formunda sentetik yollarla alınabilir. Düşük E vitaminini önlemek veya tedavi etmek için sağlıklı bir diyete eklenir. Vitamin E başka amaçlar için de kullanılabilmektedir. Fakat bu tür ilaçlar kullanılmadan önce mutlaka bir doktora danışılması gerekmektedir.
E Vitamini Takviyesi veya İlaçları Alırken Nelere Dikkat Edilmeli?
Vitamin E almadan önce doktorunuzun;
- anemi
- kanama problemleri
- vücutta düşük K vitamini seviyesi
- yakın zamanda geçirilen bir ameliyat
- E vitaminine, diğer ilaçlara, gıdalara, gıda boyalarına veya koruyucu maddelere karşı alerji
- hamilelik durumu
- bebek emzirme
gibi soruların cevaplarını bilmesi gerekir. Doktorunuz bu soruların cevaplarına göre vitamin E ilaçları veya takviyeleri önerilerini günlük diyetinize ekleyebilir.
Vitamin E ilaçları mutlaka size doktorunuz tarafından önerilen dozda ve önerilen biçimile alınmalıdır. Bunun dışında belirtmek gerekir ki bir vitamin takviyesi almak dengeli bir diyet ihtiyacının yerini almaz. Birçok takviyede olduğu gibi bu vitaminin de çok fazla tüketilmesi güvenli değildir (5).
En İyi E Vitamini Takviyesi
Yukarıda da belirttiğimiz gibi günlük vitamin E ihtiyacını karşılamanın en iyi yolu, doğal olarak besinlerden elde edebilmektir. Buna rağmen vitamin E eksikliğiniz varsa, doktorunuzun önerisiyle E vitamini takviyesi alabilirsiniz. Bu koşullarda E vitamininin eksikliği sizi en iyi E vitamini takviyesi için araştırmaya yönlendirebilir.
Bikalite olarak uzman ekibimizle, E vitamini içeren takviye gıdalar dahil tüm ürünleri sizin için detaylı olarak inceliyoruz. Yalnızca kalite kriterlerimize uygun, belgeli ürünleri size sunuyor, orijinal olarak üreticisinden veya distribütöründen size ulaştırıyoruz. Bu noktada ürünlerimizi gönül rahatlığıyla kullanabilir, görüş ve önerilerinizi bize ileterek bizim sizlere kaliteli ürün sunma çabamızı, sizin de daha kaliteli ürün elde etme çabanızı büyütebilirsiniz.
Günlük E Vitamini İhtiyacınızı Orijinal Takviyelerle Karşılayın
Bikalite’nin sunduğu multivitamin ürünleriyle günlük E vitamini ihtiyacınızın tamamını veya bir kısmını karşılayabilirsiniz.
Hemen Satın Alın!
Kaynakça:
- Vitamin E
- 20 Foods That Are High in Vitamin E
- 10 foods rich in vitamin E
- Natural Vitamin E Capsule
- Vitamin E tablets or capsules
- Vitamin E
Uyarı Metni
İlgili Yazılar
E Vitamini Eksikliği ve E Vitamini Fazlalığı
E vitamini eksikliği ve E vitamini fazlalığı nedir? Vitamin E hakkında merak edilen soruları inceledik. Bikalite kaliteli ürün ve kaliteli bilgi sunar.
E Vitamini ile İlgili En Çok Merak Edilenler
E vitamini yararları ve zararları, vitamin E hangi besinler bulunur gibi merak edilen soruları yanıtlamaya çalıştık. Bikalite kaliteli ürün ve içerik sunar.