Biotin / B7 Vitamini / H Vitamini

Günümüzde özellikle saç bakım ürünleri ve kozmetik ürünleri sayesinde adını daha sık duyduğumuz, H vitamini veya B7 vitamini olarak da bilinen biotin, B vitaminleri grubuna ait bir vitamindir. Vücutta az miktarda da olsa üretilen vitaminlerden biri olan biotinin metabolizma üzerinde önemli rolleri vardır. Ayrıca bu vitamin  gıdalardan alınabildiği gibi aynı zamanda takviye olarak da alınabilmektedir.

Biotin Nedir, Ne İşe Yarar?

Biotin, B vitaminleri grubundan, suda çözünen vitaminlerden biridir. B7 veya H vitamini olarak da adlandırılmaktadır. Suda çözünen bir vitamin olduğu için alınan fazla vitamin B7 vücuttan dışarı atılmaktadır. H vitamini besinlerdeki karbonhidratları, yağları ve proteinleri enerjiye dönüştürmeye yardımcı olmaktadır (1). Enzimlerin besinlerden aldığı yağ, protein ve karbonhidratları parçalaması için vücudun biotine ihtiyacı vardır (2). B7 vitamini aynı zamanda hücrelerden gönderilen sinyalleri ve genlerin aktivitesini düzenlemeye de yardımcı olmaktadır. Öte yandan bitonin, saç büyümesine olan katkısı üzerindeki araştırmalar hala devam etmektedir.

B7 Vitamini Biotin Faydaları

Biotinin yararları üzerine araştırmalar devam etmektedir. Bağırsaklarda az miktarda da olsa üretilebilen B7 vitamininin MS olarak bilinen Multipl Skleroz hastalığı üzerinde bazı olumlu sonuçları elde edilmiştir. Yapılan araştırmada yüksek doz biotin, ilerleyici ve tekrarlayan MS hastalarında sakatlığın iyileştirilmesi ve durdurulmasına yardımcı olmuştur (3). Ancak bu çalışmanın geçerliliği için daha fazla sağlık otoritesinin tavsiyesine ihtiyaç vardır.

Hamilelerde ise nadir de olsa biotin eksikliği görülmektedir. Fetüsün sağlığının korunmasına yardımcı olabilmek için genelde B7 vitamini de içeren multivitamin alımları önerilmektedir. Tek başına alınabilecek yüksek dozda biotinin bebeğin sağlığını tehlikeye atabileceği için genellikle multivitaminlerle alınmaktadır (4).

B7 vitamini çalışmaları saç bozukluğu görülen çocuklarda ve deri döküntüsü yaşayan bebekler için de devam etmektedir. Amerika Sağlık Ensititüleri’nin verilerine göre, şu ana kadar yapılmış çalışmalarda H vitamini kullanımında saç bozukluğu ve deri döküntüsünün iyileştiği görülmüştür. Tırnak sağlığı için yapılan araştırmalarda ise ince ve kırılgan tırnakların biotin takviyesi sayesinde sertleştiği gözlemlenmiştir (1).

Türk Gıda Kodeksi Beslenme ve Sağlık Beyanları Yönetmeliği’ne göre, 4 yaş ve üzeri sağlıklı bireyler için Beslenme Referans Değeri olan 50 mcg / gün tüketildiği koşullarda Biotin / B7 Vitamini veya H Vitamini;

  • normal enerji oluşum metabolizmasına,
  • normal makrobesin ögeleri metabolizmasına
  • normal saçın korunmasına,
  • normal mukozanın korunmasına,
  • normal cildin korunmasına

katkıda bulunur (5).

B7 Vitamini Saça Faydaları

B7 vitamini tırnak, saç ve cilt sağlığında bir rol oynabilir. Keratin tırnak, saç ve cilt sağlığını oluşturan temel bir proteinken, B7 vitamini ise keratini oluşturan vitaminlerden biri olarak kabul edilmektedir. B7 vitamini eksikliğinde saç dökülmesi ya da pullu kırmızı döküntülerin yaşandığı gözlemlenmiştir. Yapılan bazı çalışmalarda bu vitaminin saç sağlığı üzerine olumlu etkileri gözlemlemiştir (6).

B7 Vitamini Hangi Besinlerde Bulunur?

B7 vitamini yönünden en zengin besinler şunlardır:

  • Sığır karaciğeri
  • Yumurta
  • Bezelye
  • Fasulye
  • Mercimek
  • Soya fasulyesi
  • Yer fıstığı
  • Fındık
  • Ceviz
  • Brokoli
  • Mantar
  • Avokado
  • Tatlı patates (7, 8)

Kanda Biotin Değeri Kaç Olmalı?

Kandaki olması gereken biotin değeri üzerine bir kaynağa rastlayamasak da, Takviye Edici Gıdalar Kısıtlı Maddeler Listesi’nde 4-10 yaş günlük biotin maksimum alım dozu 1250 mcg, yetişkinlerde ise günlük maksimum alım dozu 5000 mcg olarak belirtilmiştir (9). Bu miktarı aşacak şekilde biotin takviyesi kullanmamak gerekir. Aşağıdaki tabloda ise  B7 vitamini yeterli alım miktarları yaşlara göre verilmiştir.

Günlük H vitamini / Biotin İhtiyacı

B7 vitamini hem besinlerle alınabilen hem de vücudun üretebildiği bir vitamin olduğu için günlük biotin ihtiyacı tam olarak belirlenememiştir. Ancak biotinin veya bir diğer adıyla H vitamini için yeterli alım miktarları belirlenmiştir. Günlük olarak yeterli alım miktarları şu şekildedir (10):

Yaş Biotin Miktarı
7-12 ay 6 mikrogram
1-3 yıl 8 mikrogram
4-8 yıl 12 mikrogram
9-13 yıl 20 mikrogram
14-18 yıl 25 mikrogram
19+ yıl 30 mikrogram

Hamile veya emziren kadınlarda vücudun daha fazla H vitaminine ihtiyacı olabilir. Bu nedenle H vitamini takviyesi almadan önce doktorunuza danışmanız tavsiye edilmektedir.

Biotin Nasıl Kullanılır?

Vitamin B7  herhangi bir hastalık durumunda ya da belirlenen biotin eksikliği üzerine tavsiye edilebilmektedir. Biotin hapı veya biotin iğnesi olarak farklı formlarda B7 vitamini takviyesi almak mümkündür. Ancak iğnesi sadece doktorun tavsiyesi ile kullanılmalıdır (11). Öte yandan ciddi bir vitamin B7 eksikliği olmadığı durumlarda genel olarak B kompleks vitamin takviyelerinin içindeki biotin, gerekli desteği sağlamaktadır. Ancak vitamin B7 takviyesinin nasıl kullanılacağını en iyi doktorunuz belirleyecektir.

Bikalite Biotin / B7 Vitamini İçeren Multivitamin Çeşitleri

Yukarıda bahsettiğimiz biotin yönünden zengin gıdalardan vücudun ihtiyacının karşılanması en sağlıklı olandır. Ancak gerekli durumlarda takviye kullanıldığında ise “en iyi biotin takviyesi” vücudunuzun ihtiyaçları tespit edildikten sonra doktorunuz tarafından önerilen takviyedir.

Biotin, genel olarak multivitamin takviyelerinde veya B kompleks vitamin takviyelerde bulunmaktadır. Bikalite olarak; ürünlerin kalite ve onay belgelerinin kontrolünü sağlıyor, bu ürünleri orjinal olarak üreticisinden veya distribütöründen temin ederek size ulaştırıyoruz. Doktorunuzun önerisi ile satın almayı düşündüğünüz B7 takviyesi veya B vitamini kompleks ürünlerini Bikalite’den güvenle temin edebilir ve deneyimlerinizi bizimle paylaşarak gelişimimize katkıda bulunabilirsiniz.

Daha detaylı bilgi için Biotin Nedir, Faydaları Nelerdir? başlıklı yazımızı ve diğer blog yazılarımızı inceleyebilirsiniz.

Kaynakça:

  1. Biotin_Consumer
  2. Vitamin B7 | The Nutrition Source | Harvard TH Chan School of Public Health
  3. https://www.healthline.com/health-news/high-dose-biotin-for-multiple-sclerosis
  4. Health Benefits of Biotin_: What Does the Science Say?
  5. Türk Gıda Kodeksi Takviye Edici Gıdalar Tebliği (No: 2013/49)
  6. https://www.healthline.com/health/biotin-hair-growth#research
  7. Biotin_Health Professional Fact Sheet
  8. The Top 10 Biotin_Rich Foods
  9. Takviye Edici Gıdalar Kısıtlı Maddeler Listesi
  10. Biotin_Health Professional Fact Sheet
  11. Biotin_Overview, Uses, Side Effects, Precautions, Interactions, Dosing and Reviews

Uyarı Metni

Takviye Edici Gıda Uyarısı

cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR