B1 vitamini olarak da bilinen tiamin keşfedilmiş ilk vitamin özelliğini taşımaktadır (1). B grubu vitaminlerinden biri olan B1 vitamini suda çözünen vitaminler arasında yer almaktadır. Bu nedenle günlük olarak tüketilmesi gerekmektedir. Günümüzde yiyeceklerden rahatlıkla sağlanabilen vitamin B1, yeterli tüketilememesi durumunda ihtiyaç haline gelebilmektedir. Bu durumda ise tek başına vitamin olarak veya B vitamin kompleksi olarak tüketilebilmekte böylece B1 vitamin eksikliği telafi edilebilmektedir.
Tiamin Nedir ?
Tiamin, B grubu vitaminlerinden biridir ve B1 vitamini olarak da adlandırılır. Tiamin suda çözünür ve fazlası vücuttan atılır. Vitamin B1 memeliler tarafından sentezlenemediği için dışarıdan alınması zorunlu vitaminlerden biridir (2). “Diyetle alınan tiaminlerin çoğu fosforlanmış formlardadır ve bağırsak fosfatazları, vitamin emilmeden önce bunları hidrolize ederek serbest tiamin oluşturur. Kalan diyet tiamin serbest (emilebilir) formdadır” (3). Tiamin ya da vitamin B1 karaciğerde küçük miktarlarda depolanabilse de günlük olarak alınması gerekmektedir (4).
B1 Vitamini Ne İşe Yarar ?
Tiamin görevleri itibariyle enerji metabolizması için oldukça önemlidir. Vücuttaki hücrelerin büyümesi ve sağlıklı olarak işlevlerini yerine getirebilmesi açısından kritik bir göreve sahiptir (5). Bu anlamda diyet yoluya B1 vitamini açısından zengin beslenmek önemlidir. Çünkü karaciğerde az miktarda depolanabilse de B1 vitaminin vücuttaki ömrü kısadır (3). B1 vitamini görevleri yönünden metabolizma için kritik olduğu kadar kalp sağlığı içinde oldukça önemlidir. Bu anlamda B1 vitamini;
- Normal enerji oluşum metabolizmasına katkıda bulunur,
- Kalbin normal fonksiyonuna katkıda bulunmaktadır (6).
B1 Vitamini Faydaları
Hem metabolizma için hem de kalp sağlığı için oldukça önemli olan B1 vitamini eksikliği halinde ciddi problemler yaşatabilmektedir. B1 eksikliği görülen kişilerde sinir sistemi, kardiyovasküler sistem ve bağışıklık sistemi etkilenebilmektedir (1). Nitekim eksiklik fazla ilerlemediği sürece pek çok sendrom B1 vitamini takviyesi ile ortadan kalkabilmektir. Bundan dolayı B1 vitamin eksikliği belirtileri mümkün olduğunca ciddiye alınmalıdır. B1 eksikliği, en fazla alkol bağımlılığı olan kişilerde görülmektedir. Ayrıca yaşlı yetişkinler, HIV/AIDS’li kişiler, diyabet hastaları ve bariatrik cerrahi operasyon geçirmiş kişiler de vitamin B1 eksikliği yönünden risk altındadırlar. Bu nedenle B1 vitaminin eksikliği riskine karşı takipte olmakta yarar vardır.
Yakın zamanda yapılan bazı çalışmalarda B1 vitamininin farklı faydalara da sahip olabileceği düşünülmeye başlanmıştır. Bu çalışmalardan biri Sage Journals’ta yayımlanan çalışmadır. Bu çalışmada B1 vitamin takviyesinin alzheimer ve demans hastalarında bilişsel işleve olumlu etki edebileceğini ifade edilmiştir (7). Diabetologia dergisinden yayımlanan bir başka araştırmaya göre ise böbrek hastalığı riski taşıyan diyabet hastaları için B1 vitamininin tedavisinin yararlı olabileceği gözlemlenmiştir (8). Ancak her iki çalışma içinde daha fazla sağlık otoritesinin onayına ihtiyaç vardır.
B1 Vitamini Çeşitleri
Tiamini almanın en iyi yolu B1 vitamini içeren besinler tüketmektedir. Bu besinlerden bazıları; baklagiller, bezelye, yumurta ve tam tahıllı ürünler olarak sıralanabilir (9). 2019 yılında yayınlanan verilere göre Türkiye’de tüm yaş gruplarında B1 vitamini yetersizliği yaşayanlar %55,4 olarak belirlenmiştir. Bu nedenle vitamin B1 içeren besinler tüketmek oldukça önemlidir.
Yeteri kadar B1 vitamininden alınamadığı veya B1 vitamini ihtiyacı duyulduğu noktada takviyeler oldukça verimli sayılabilir. Takviye edici gıda olarak farklı tiamin formları kullanılmaktadır. Bu anlamda en yaygın formlar; tiamin mononitrat ve tiamin hidroklorürdür. Bazı takviye edici gıdalarda ise sentetik bir form olan benfotiamin de kullanılmaktadır (5). Ayrıca B1 vitamini sadece tek başına olabileceği gibi B1, B6, B12 vitamini gibi farklı B grubu vitaminleriyle de kompleks halinde tüketilebilmektedir.
B1 takviyesi en çok B1 vitamini hapı olarak kullanılmaktadır. B1 vitamin hapı ya da tableti yemekle birlikte veya aç karnına alınabilmektedir (10). Ancak şiddetli B1 eksikliği durumunda enjeksiyon şeklinde de kullanılabilmektedir. Vitamini B1 takviyesi ihtiyaç halinde doktor gözetiminde kullanılmalıdır.
En İyi Tiamin Takviyesi
Tiamin günümüzde besinlerden rahatlıkla karşılanabilen bir vitamindir. Ancak yetersiz beslenme veya bazı hastalıklara sahip olma gibi özel durumlarda tiamin takviyesi kullanılabilmektedir. Tiamin takviyesi tek başına alınabildiği gibi B grubu kompleks vitaminlerle de tüketilebilmektedir.
Bikalite olarak bütün vitamin ve multivitaminlerde olduğu gibi tiamin takviyesi de öncelikle uzman ekibin denetiminden geçiriyoruz. Orjinal olarak üreticisinden veya distribütöründen size ulaştırıyoruz. Bu nedenle uzmanınızın önerisi ile satın almayı düşündüğünüz B1 vitamini / tiamin takviyesi ürünlerini Bikalite’den güvenle temin edebilir ve deneyimlerinizi bizimle paylaşarak gelişimimize katkıda bulunabilirsiniz.
Kaynakça:
- Vitamin B1 Thiamine Deficiency - StatPearls - NCBI Bookshelf
- Thiamine Deficiency
- Thiamin - Health Professional Fact Sheet
- Thiamin (Vitamin B1) | The Nutrition Source | Harvard TH Chan School of Public Health
- Thiamin - Consumer
- Mevzuat Bilgi Sistemi
- Role of Thiamine in Alzheimer's Disease
- High-dose Thiamine Therapy for Patients With Ttype 2 Diabetes and Microalbuminuria: A Randomised, Double-blind Placebo-controlled Pilot Study | SpringerLink
- Thiamin: MedlinePlus Medical Encyclopedia
- A Medicine for Treating Vitamin B1 (or thiamine) Deficiency - NHS
Uyarı Metni